"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΣΥΡΙΖΟΠΟΛΑΚΙΣΤΑΝ : Coactus Voluit

Αρεοπαγίτη ε.τ., πρώην Γενικoού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

    
Coactus Voluit σημαίνει στα λατινικά "εξαναγκασθείς ηθέλησα"και χρησιμοποιείτο κατά τον Μεσαίωνα και μεταγενέστερα, για να δηλώσει ότι η υπογραφή κάποιου ως μάρτυρα ή κατηγορούμενου κυρίως στην Ιερά Εξέταση ήταν προϊόν εξαναγκασμού και συνεπώς άκυρη. 


Με την πάροδο του χρόνου η δήλωση αυτή διατυπωνόταν με τα αρχικά C.V. της παραπάνω φράσης και έτσι δημιουργήθηκε η διεθνής ορολογία, ότι υπογραφή με τη συνοδεία C.V. ήταν άκυρη ως προϊόν εξαναγκασμού.


Υπάρχει σαν φήμη μια νόστιμη ιστορία, που δεν μπόρεσα να επιβεβαιώσω και την διηγούμαι με επιφύλαξη. 


Ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο τότε Αρχιεπίσκοπος της Βαρσοβίας Στέφαν Βισίνσκυ υποχρεώθηκε από τις κουμμουνιστικές αρχές της Πολωνίας να υπογράψει μια δήλωση αποκηρύξεως, που υπέγραψε προσθέτοντας στην υπογραφή του τα αρχικά C.V. Όταν ρωτήθηκε τι είναι αυτά απάντησε ότι σημαίνουν Καρδινάλιος του Βατικανού. Οι αρμόδιοι στερούμενοι κλασσικής και νομικής παιδείας την δημοσίευσαν σε φωτοτυπία και τότε γέλασε το παγκόσμιο, όπως λέμε το πανελλήνιο.


Αυτές τις μέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση στα ΜΜΕ, στη Βουλή, στο διαδίκτυο και με ανακοινώσεις από την ΓΕΔΔ για τις καταγγελίες υπαλλήλου του ΚΕΕΛΠΝΟ, που ανακάλεσε ενώπιον συμβολαιογράφου τη μαρτυρική του κατάθεση, που είχε δώσει σε ειδικούς επιθεωρητές του ΓΕΔΔ, που διενεργούσαν σκάνδαλο διαφθοράς σ’ αυτό ισχυριζόμενος ότι η κατάθεσή του ήταν προϊόν εκβιασμού, πίεσης και χειραγώγησης. Δεν γνωρίζω την πορεία και την τύχη των καταγγελιών αυτών, αλλά το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό, π.χ ένας επιθεωρητής επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο ή ένας μάρτυρας ανακάλεσε μια κατάθεση. Κι αυτό επειδή στη συγκεκριμένη προκαταρκτική εξέταση ενδέχεται να εμπλακούν και πολιτικά  πρόσωπα, οπότε η υπόθεση αποκτά πολιτική χροιά και πρέπει να κυριαρχήσει απόλυτη διαφάνεια και τήρηση της νομιμότητας, ώστε τυχόν πόρισμα, που θα εκδοθεί και θα αποσταλεί στη Βουλή για την παροχή αδείας για περαιτέρω δικαστικές διαδικασίες πρέπει να παρουσιάζει εχέγγυα αξιοπιστίας και να μη μπορεί να αμφισβητηθεί, που ασφαλώς θα συμβεί, εάν αυτό στηρίζεται μόνο στην ανακληθείσα κατάθεση του συγκεκριμένου μάρτυρα. 


Γι’ αυτό οι καταστάσεις αυτές πρέπει να εκκαθαρίζονται τάχιστα ει δυνατόν πριν την έκδοση του πορίσματος, πράγμα αδύνατον. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας διέπραξε ψευδορκία είτε κατά την αρχική του κατάθεση είτε ενώπιον του συμβολαιογράφου με την ανάκληση της αρχικής του κατάθεσης. Αρμόδιο όμως να  κρίνει το ζήτημα αυτό  είναι το ποινικό δικαστήριο, που πρέπει  αμέσως να παραπεμφθεί, όπου κατά την επ’ ακροατηρίου διαδικασία θα έχει τη δυνατότητα να αποδείξει τους ισχυρισμούς του, ότι η ψευδής αρχική του κατάθεση ήταν προϊόν εκφοβισμού, πίεσης και χειραγώγησης. Και εάν πεισθεί το δικαστήριο σχηματίζοντας ελεύθερη δικανική πεποίθηση ότι οι ισχυρισμοί του είναι αληθείς πρέπει να τον απαλλάξει ελλείψει προθέσεως. Και ως εκ τούτου η  ενώπιον των επιθεωρητών κατάθεση του θα πάσχει από ακυρότητα και δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη, το δε εκδοθέν πόρισμα, που στηρίχθηκε κυρίως στην κατάθεση  αυτή σαφώς  θα  πάσχει κι’ αυτό από ακυρότητα. 


Από το σημείο αυτό...


 και αναλόγως της τότε πολιτικής καταστάσεως  θα αρχίσουν άλλες διαδικασίες, που δεν θέλω να τις κατανομάσω, γιατί είναι μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: