"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΘΝΙΚΑ ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ: (Αερο)Κάζου υπενθύμιση

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ


Το προσθέτω σήμερα,  για τις ελλείψεις της Πολεμικής Αεροπορίας μας και για τις τραγικές επιπτώσεις τους. 


Υποθέτω ότι θα θυμάστε που καιγόταν η Αττική, πέρυσι τον Δεκαπενταύγουστο – τότε που ο Ν. Τόσκας κατηγορούσε την Πυροσβεστική για ανικανότητα. Θα έχετε μάλλον ξεχάσει, όμως, το κάζο με το ελληνικό C-130.


 Να σας το θυμίσω ευχαρίστως.


Βλέποντας το γνήσιο ελλαδικό χάος στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς (οι φλόγες να κυνηγούν την Αττική, οι πυροσβέστες τις φλόγες και ο Τόσκας τους πυροσβέστες...), η κυβέρνηση της Κύπρου, διά του αρμοδίου υπουργού Ιωνά Νικολάου, επικοινώνησε με τον Τόσκα και προσέφερε 60 πυροσβέστες και έξι οχήματα


Η προσφορά έγινε ασμένως δεκτή. Για τη μεταφορά όμως προσωπικού και οχημάτων χρειάζονταν δύο μεταγωγικά C-130. Η ελλαδική πλευρά δεν τα είχε αμέσως διαθέσιμα. «Να τα βρω πρώτα και μετά θα σου πω», ήταν το πνεύμα της απάντησης από την Αθήνα.


Ο Κύπριος υπουργός πέρασε την επομένη να περιμένει την απάντηση της Αθήνας και, συγχρόνως, να λύνει τις απορίες των δημοσιογράφων της Μεγαλονήσου, που δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς ήταν δυνατόν να μην υπάρχει σαφής εικόνα από την Αθήνα για ένα –κατά κυριολεξία– φλέγον ζήτημα. 


Τη μεθεπόμενη του είπαν ότι δεν βρέθηκαν δύο μεταγωγικά, αλλά ένα, το οποίο και θα έστελναν. Το έστειλαν, πράγματι· όμως, λίγο πριν από την προγραμματισμένη απογείωση από τη Λάρνακα, φορτωμένο με 30 πυροσβέστες και 3 οχήματα, το ελληνικό C-130 χάλασε. 


 Τελικά βρέθηκε ένα δεύτερο για να σταλεί εσπευσμένα στην Κύπρο. Οχι πια για να μεταφέρει βοήθεια στην Αττική –είχε πια περάσει η ανάγκη– αλλά ανταλλακτικά και τεχνικούς για να επιδιορθώσουν το σαράβαλο.


Θυμίζω το περιστατικό που πέρασε απαρατήρητο ως ενδεικτικό της κατάστασης των αερομεταφορών του στρατού μας, κλάδου με εμφανή σημασία για μια χώρα με τη γεωγραφική μορφολογία της δικής μας.  


Εκτοτε, ξέρετε...


 δεν πέρασε πολύς καιρός, μόνον οκτώ μήνες· και στο διάστημα αυτό είναι βέβαιο ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περισσότερο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: