"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑΝΕΛέητο ΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Οι καρέκλες τους ενώνουν

Δεν προκαλούν καμία έκπληξη οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας κ. Πάνου Καμμένου ότι θα παραμείνει μέχρι τέλους στην κυβέρνηση μαζί με τον κ. Τσίπρα.
 



Η εξουσία είναι η βασική συγκολλητική ουσία, η οποία κρατά σφιχταγκαλιασμένες αυτές τις ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις. Κατά καιρούς, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. ξιφουλκούν εναντίον αλλήλων, ενώ στις τρεις τελευταίες μεγάλες υποθέσεις, που αφορούν δηλαδή το Σκοπιανό, τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία και το θέμα του Ιβάν Σαββίδη, βγήκαν και τα περίστροφα, όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

 
Αυτό όμως που μένει στο τέλος της ημέρας είναι τα καλά της εξουσίας, οι διορισμοί που συνεχίζονται αθρόοι, οι αργομισθίες των ημετέρων του Μαξίμου και των υπουργών και η συντήρηση του πελατειακού συστήματος στο κράτος. Ολα αυτά είναι που τους κάνουν να παραμερίζουν τελικώς τις υποτιθέμενες ιδεολογικές διαφορές, ακόμα και τις προσωπικές αντεγκλήσεις μεταξύ εκπροσώπων των δύο κομμάτων.

 
Ομως αυτή η κωμωδία έχει τεράστιο κόστος για τη χώρα και τους πολίτες. Ο μικρότερος από τους δύο εταίρους στην κυβέρνηση εμφανίζεται ότι διαφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, τόσο στο ζήτημα του Σκοπιανού όσο και στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές. Στο εξωτερικό, βλέποντας τη διαφωνία που έχει εκδηλωθεί μεταξύ των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, καταλαβαίνουν πλέον ότι η κυβέρνηση είναι αδύναμη.

 
Αγεται και φέρεται από τις εξελίξεις, καθώς η συμμαχία τους έχει διαμορφωθεί με βάση μια ευκαιριακή λογική.  


Οταν η εξουσία αποτελεί αυτοσκοπό και οι αντιθέσεις παραμερίζονται μόνο και μόνο για τις καρέκλες, είναι προφανές ότι...


 η λειτουργία της κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να είναι απολύτως προβληματική.
 
Μπορεί οι κ.κ. Τσίπρας – Καμμένος να δηλώνουν ότι θα μείνουν μαζί έως το τέλος, ωστόσο η ζημιά που προκαλεί η κυβέρνησή τους μεγαλώνει διαρκώς και το κόστος που πληρώνει ο ελληνικός λαός. Με άλλα λόγια, οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. ενδιαφέρονται για την εξουσία και κάνοντας τα πάντα για αυτή φορτώνουν τους πολίτες με νέα βάρη.
 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: