"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Θα αντέξουμε τόσο καπιταλισμό;

Του Γιώργου Κράλογλου 


Καβάλα στο άλογο έρχεται ο καπιταλισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Αγνώριστη η χώρα. Κάντε "αξονική" σε πολυνομοσχέδιο και προαπαιτούμενα και θα καταλάβετε. 



Βασανιστήκαμε, πάνω από 40 χρόνια, να περάσει ο καπιταλισμός, ως σοσιαλιστικό σύστημα, στην οικονομία και τι κάναμε;  


Μια τρύπα στο νερό κάναμε. 



Το πήραν στα χέρια τους οι κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ, με τα δεκανίκια των ακροδεξιών ΑΝΕΛ και μέσα σε τρία χρονάκια τον ξεπέταξαν τον καπιταλισμό. 



Να είναι καλά οι άνθρωποι. Τώρα, το πώς θα ξεμπλέξουν δικό τους πρόβλημα. Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. 



Διαβάστε όπως θέλετε το πολυνομοσχέδιο. Από την αρχή, από το τέλος... λοξά ή από τις γωνίες... Το συμπέρασμα είναι το ίδιο. Επιτέλους στην Ελλάδα έρχεται άγριος καπιταλισμός. Και όχι μόνο έρχεται, αλλά και προστατεύεται νομοθετικά, ως απόλυτο οικονομικό σύστημα αφού ό,τι ξέραμε, για μείγμα οικονομικής πολιτικής και κάτι κρατικές παρεμβάσεις, πάνε περίπατο. 



Το κράτος θα μοιράζει την πίτα. Θα βγάζει δουλειές για τους καπιταλιστές. Τίποτα άλλο. Ο καπιταλισμός θα σερβίρεται στον λαό προσφέροντάς του όλα όσα του στέρησαν (στην 40χρονη μεταπολίτευση) κλαδικές, κλαδικοί, εργατοπατέρες, αριστεροί και οι πελάτες... κρατικοί υπάλληλοι. 



Ξέρετε τι συζητάει (μεταξύ πολλών άλλων) ο ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές; (και ας είναι καλά να το κάνει πράξη).



Το...
 πως είναι δυνατόν να δοθούν σε ιδιώτες υπηρεσίες που έχει το κράτος και είναι εύκολο να ιδιωτικοποιηθούν για να φύγουν από τις καρέκλες τους κάπου 140.000 κρατικοί υπάλληλοι να πάνε στους Δήμους, στα νοσοκομεία και αλλού.



Προσωπικά πιστεύω ότι μέχρι τον Αύγουστο θα το κάνουν και αυτό για να πάρουν, στα μέσα Αυγούστου, "προκαταβολή" σε ευλογίες για χρέος και αυξημένες δόσεις δανεικών



Αυξήσεις σε δανεικά (αντί 6 δισ. ευρώ κάπου 10 δισ. ευρώ ) ψάχνουν και για τη δόση του Φεβρουαρίου. Τι δίνουν για να το πετύχουν; Ό,τι τους ζητήσουν.



Στα μπάνια του λαού (μετά τον Ιούνιο) μεγάλα και μικρά λιμάνια μαζί με μεγάλες και γνωστές μαρίνες αλλάζουν χέρια. Περνάνε στους ιδιώτες του καπιταλισμού. Μαζί τους το Ελληνικό και όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια που μένουν ακόμη στο κράτος μαζί με τις κρατικές μετοχές στο Ελευθέριος Βενιζέλος. 



Οπότε με 2-3 κινήσεις (θα τις δούμε γύρω στο Πάσχα) ό,τι έχει σχέση με πλοία, κότερα, σκάφη, κρουαζιέρες, διεθνή, μεγάλη και μικρά αεροδρόμια και ό,τι λέγεται λιμάνι, μαρίνα για γιοτ, σταθμοί ανεφοδιασμού σκαφών και τα παρόμοια μετατρέπονται σε καπιταλιστική εφοδιαστική αλυσίδα. Το κράτος θα μας το θυμίζουν μόνο τα πρόστιμα, που και αυτά παζαρεύονται...



Κάπου το Πάσχα θα ξεχάσουμε και ό,τι ξέρουμε ως κρατικό σήμερα στο κύκλωμα καυσίμων. Τα ιδιωτικά διυλιστήρια της χώρας γίνονται δύο. Εκτός από τον όμιλο Βαρδινογιάννη (Motor Oil) και τα ΕΛΠΕ μεταφέρονται στα χέρια του καπιταλισμού (μαζί με όλο το κύκλωμα διανομής). Αυτός που θα αγοράσει το 35% συμμετοχής του κράτους είναι ήδη σε λίστα αναμονής... Στην ίδια λίστα είναι και οι καπιταλιστές εξαγοράς του 17% (σε αρχική φάση) της ΔΕΗ και της πλειοψηφίας σε ό,τι λέγεται φυσικό αέριο.


Αν εξαιρέσουμε 100-200 μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα στον τόπο (διαβάστε την λίστα Forbes για την Ελλάδα και θα το αντιληφθείτε), αυτές που οι Τράπεζες χαρακτηρίζουν προβληματικές περνάνε τις 70.000.



Επιχειρήσεις που θα αφανιστούν, από τα κοράκια εξαγοράς χρεών, γιατί έχουν ήδη στο μάτι περιουσιακά τους στοιχεία και κυρίως εκτάσεις τους εντός και εκτός Αττικής, Θεσσαλονίκης και μεγάλων περιφερειακών κέντρων.  



Πολυπληθής "εχθρός" του καπιταλισμού στην Ελλάδα είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς αριθμούν τους 200.000 και χώνονται στην μύτη... δράσεων και σχεδίων, ιδιωτικών επιχειρήσεων, να εξαπλωθούν και στον χώρο των υπηρεσιών. 



Το 2018, το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα "κλαδεύει" τους 150.000 βάζοντας τα δύο πόδια (δράση και κέρδος) σε ένα και μόνο παπούτσι, εισφορών-φόρων, απαιτώντας μέχρι 70 ευρώ σε κάθε 100 ευρώ κέρδους!!!  



Ο χώρος αλλάζει και αδειάζει και στους επαγγελματίες. Και τι μένει στην οικονομία που ξέραμε;  


Τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα εξοχικά των μικροαστών. Αυτά (τελικά) δεν θα τα πάρουν οι κομμουνιστές. Οι κομμουνιστές, του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς "μεσιτεύουν". Θα τα πάρουν (εκτός από Κινέζους) και πολυεθνικοί κολοσσοί διαχείρισης ακινήτων (3 υποψήφιοι για την ώρα) που υπόσχονται να αλλάξουν τη μαυρίλα της σημερινής αγοράς


Μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά χωρίς κομμουνιστές;

Δεν υπάρχουν σχόλια: