"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Δεν έχει μείνει τίποτα που να μην το έχουν ψηφίσει

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης


Τελικά, τη Δευτέρα το βράδυ, οι 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο των 1.500 σελίδων με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. 


Είχε κανείς την αφελή σκέψη πως θα έπεφτε η κυβέρνηση επειδή νομοθετεί τσουνάμι πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς τράπεζες και εφορία; 


Ή ότι θα έπεφτε για το γκρέμισμα του απεργιακού νόμου; 


Ή μήπως ότι θα συγκινούνταν οι κρατιστές από τη «μεταφορά» των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και θα ψήφιζαν «όχι»;

           
ΕΣΤΗΣΑΝ και πάλι σκηνικό δήθεν γκρίνιας και εσωτερικών τριβών. Μπορεί και κάποιοι να δάκρυσαν. Το έργο, όμως, πλέον είναι χιλιοπαιγμένο. Ψηφίζουν «ναι σε όλα». Δυστυχώς έχει αποδειχθεί πολλάκις πως η εξουσία είναι πολύ σκληρή με τους εξουσιαστές. Η ειρωνεία είναι ότι εκείνοι που υπόσχονταν πως θα σκίσουν τα μνημόνια, εκείνοι που υποτίθεται πως ακόμη εκπροσωπούν το «όχι» του ψευδοδημοψηφίσματος είναι οι ίδιοι που σαν «σκούπα» έχουν ψηφίσει, ψηφίζουν και θα ψηφίσουν οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα ή όσα παλιά είχαν παραμείνει στα συρτάρια της τρόικας από το ξεκίνημα των μνημονίων.

 
ΑΝ λάβει κανείς υπόψη ότι ακολουθεί η τέταρτη αξιολόγηση πριν μπούμε στη νέα μνημονιακή εποχή -τότε που υποτίθεται πως θα έχουν τελειώσει τα μνημόνια- μπορεί να φανταστεί από το μέγεθος του πολυνομοσχεδίου που θα συνοδεύεται. Με την ταχύτητα και την επιμονή που νομοθετεί η κυβέρνηση μοιάζει απίθανο να έχει μείνει κάτι μνημονιακό για να ψηφιστεί από την επόμενη κυβέρνηση.

 
ΕΤΣΙ κι αλλιώς έχει επιβληθεί φόρος σε ό,τι μπορούσε να επιβληθεί. Εχουν αυξηθεί υπέρμετρα οι εισφορές που δεν γίνεται να αυξηθούν κι άλλο. Οι συντάξεις με τις μειώσεις που θα εφαρμοστούν από το 2019 θα έχουν φτάσει πλέον σε επίπεδο φιλοδωρήματος, οπότε δεν θα μπορούν να περικοπούν άλλο. Οι απεργιακοί νόμοι εξαϋλώθηκαν. Οι κατασχέσεις λογαριασμών και οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη θα τρέχουν από φέτος με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ολη η περιουσία του Δημοσίου πέρασε πλέον στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, που πλέον θα αποφασίζει τόσο για τη διαχείριση αλλά και το πότε και αν θα πωληθεί οτιδήποτε.

 
ΕΚΕΙΝΟΙ που αποκαλούσαν προδότες τους βουλευτές που ψήφιζαν μνημόνια...
 ψήφισαν και περισσότερα και πιο επώδυνα μέτρα. Ψήφισαν τα πάντα.  


Και τώρα, αφού πρώτα δέσμευσαν την κοινωνία σε νέα πολυετή επιτροπεία, έχουν το θράσος να ισχυρίζονται πως βγάζουν τη χώρα από την κρίση και να υποδύονται ακόμα τους αριστερούς αγωνιστές.  


Αλλά το έργο της επόμενης κυβέρνησης θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Θα πρέπει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα του ΣΥΡΙΖΑ και σιγά σιγά να αλλάζει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, για να πάρουν επιτέλους ανάσα οι πολίτες.




Δεν υπάρχουν σχόλια: