"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ούτε τσίπα δεν υπάρχει!

Τόσοι νεκροί και αγνοούμενοι στην Αττική και δεν είχε ούτε ένας, ούτε μία την ευθιξία να παραιτηθεί. 


Τόσο θανατικό και όλεθρος έπληξε την καρδιά της χώρας και ούτε ένα κίνητρο δεν βρέθηκε για τους δημάρχους, τους βουλευτές, τους υπουργούς και την περιφερειάρχη να αναλάβουν τις προφανέστατες, βαρύτατες ευθύνες τους. Τόσες ζωές χαμένες, οικογένειες ορφανεμένες, περιουσίες κατεστραμμένες, περιοχές βυθισμένες στις λάσπες και η χυδαιότητα της πολιτικής ξετσιπωσιάς, της αδιαφορίας, απροκάλυπτη και απαίσια, να βγάζει τη γλώσσα στους πολίτες και να προσπαθεί να κρύψει την αποκρουστική γύμνια της πίσω από την «κλιματική αλλαγή», την ύπαρξη αυθαιρέτων, το παρελθόν, τον καιρό, τους «άλλους» γενικά. 


Οπου απουσιάζουν οι πράξεις, φύονται δικαιολογίες.


Το μήνυμα που περνά η χοντροπετσιά των πολιτικών στην κοινωνία είναι δηλητηριώδες, εγκληματικό, αξιοθρήνητο: «Κάνε ό,τι μπορείς, ξεγέλασε όσο περισσότερους γίνεται και αρνήσου όλα όσα δεν εξυπηρετούν το κάλπικο προφίλ της ικανότητας, της αξιοπιστίας και του κύρους σου»


Αυτό βλέπουν οι πολίτες ότι κάνουν οι διαχειριστές των κοινών υποθέσεων.


Μια από τις εξοργιστικότερες φιγούρες των ημερών είναι η περιφερειάρχης κυρία Δούρου. 


Ακολουθώντας, προφανώς, συμβουλές επικοινωνιολόγων της συμφοράς. αποπειράθηκε να βγει στην αντεπίθεση συμπεριφερόμενη με ασύγγνωστη θρασύτητα και επιτηδευμένα οργίλο ύφος στους δημοσιογράφους που... τόλμησαν να της υποβάλουν άβολες ερωτήσεις και αξίωσαν τις απαντήσεις της.
 

Η κυρία Δούρου μπορεί να τα κατάφερε μερικώς στην αποστολή της, καταλαμβάνοντας εξαπίνης ορισμένους δημοσιογράφους με το επιθετικό υφάκι της, ωστόσο η αποτυχία της στην επικοινωνία με τους πολίτες είναι παταγώδης


Ουδείς συγχωρεί τον καθ' ύλην αρμόδιο για πράξεις και παραλείψεις του, αν απλά τον δει να συμπεριφέρεται αγενώς στους δημοσιογράφους. Κάθε άλλο! Ο λαός χρεώνει και τα αποτελέσματα αλλά και το στιλ, τον τρόπο εκφοράς του λόγου.


Δεν είναι «τυμβωρύχοι» (χαρακτηρισμός της κυρίας Δούρου) όσοι προσπαθούν να εντοπίσουν τις τεράστιες ευθύνες της πολιτικής εξουσίας και εν γένει της διοίκησης.  


Απλά...
 επιδιώκουν να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον από ανάξιους δημόσιους λειτουργούς που αγνοούν τη λέξη «ευθιξία» και το πραγματικό νόημά της.


Editorial της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: