"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΟ ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ: Οι πολίτες ως αμελητέα μάζα



Αυτό που ξέρει η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, κυρίως όσων κατοικούν στην Αθήνα, είναι ότι η νομιμότητα είναι ένα μέγεθος σχετικό. Ολοένα και περισσότερο αισθάνεται κανείς ευάλωτος και ανυπεράσπιστος σε μία κοινωνία χωρίς συντεταγμένες και σε μία πολιτεία με αδυναμία εφαρμογής των νόμων. Η δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, που πάγωσε τη χώρα, η εισβολή του «Ρουβίκωνα» στην πρεσβεία της Ισπανίας, η αποπομπή και ο ξυλοδαρμός ενός εθελοντή ΑμεΑ που προσκλήθηκε να μιλήσει για τον εθελοντισμό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, γεγονότα που συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα, μαζί με πλήθος άλλων, σημαντικών ή λιγότερο σημαντικών, δείχνουν σε κάθε πολίτη το υπ. αριθμόν 1 πρόβλημα της κοινωνίας. 


Οσο και ανόμοια να είναι αυτά τα κρούσματα, πηγάζουν από την αποθράσυνση των παραβατικών και εγκληματικών στοιχείων.


Και αυτό που προβληματίζει και ανησυχεί είναι ότι η διάχυτη αντίληψη περί κατάλυσης των κανόνων, της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών, αυτό δηλαδή που δηλητηριάζει την καθημερινότητα και που επιβραβεύει όσους καλλιεργούν την πολυδιάσπαση της κοινωνίας, είναι ότι ακουμπάει σε ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό συμπαθούντων της ανομίας.  


Αυτοί υπήρχαν «από πάντα», αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν και μία κυβέρνηση και ένα «περιβάλλον» που γαλουχήθηκε στα χαρακώματα.


Η διάλυση του κοινωνικού ιστού στην Αθήνα έχει σαφώς πολυπαραγοντικά αίτια και δεν είναι ούτε μονοσήμαντο ούτε πρόσφατο φαινόμενο. Είναι η πιο σημαντική παράμετρος και η πιο παραμελημένη.  


Αυτός ή αυτοί που θα αυξήσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και που θα καθαρίσουν τα αθηναϊκά γκέτο και τα πανεπιστήμια από όλα τα αντικοινωνικά στοιχεία, με συνέπεια στο γράμμα του νόμου, θα προσφέρουν τεράστιο έργο. 


Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, που απαιτεί σθένος και συσπείρωση ικανών στελεχών. 


Πάνω από όλα, όμως, θέλει...
 ηγεσία. 


Ενας τεράστιος αριθμός πολιτών αισθάνεται υπό πολιορκία και αναγκάζεται να συμβιώνει με την ανοχή σε κάθε είδους παράβαση του νόμου.


Το χειρότερο είναι ότι ελάχιστοι αισθάνονται άνετα να κυκλοφορήσουν ή να παρκάρουν τη νύχτα, σε πολλούς δρόμους της πρωτεύουσας. Η καχυποψία και ο φόβος έχουν μεταβάλει την κοινωνική συμπεριφορά και αυτό είναι η μεγαλύτερη νίκη όσων θέλουν να πλήξουν το «σύστημα». Από τις «παιδικές χαρές» των αντιεξουσιαστών έως το οργανωμένο έγκλημα, υπάρχει ανάμεσα και ένας φιλήσυχος πολίτης. Μάλλον αμελητέος για πολλούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: