"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Εν οίδα, πετρελαιοκηλίδα!

Ο φερετζές της πετρελαιοκηλίδας μπορεί να είναι και μια αρμαθιά από λέξεις αρχαίες, προσεκτικά διαλεγμένες


 

Αντί να κάθονται να λένε μπούρδες οι υπουργοί και να γίνονται ρεζίλι ακόμα και στους πετρελαιωμένους σκάρους και τους κεφάλους, που κολυμπούν στο μαζούτ, θα μπορούσαν να έχουν παραδεχθεί με στιλ ότι δεν κάνουν για τη δουλειά και πως η πάλη του ανθρώπου με τη φθορά, τη ρύπανση και τον χρόνο είναι μάλλον μάταιη - κι αν δεν είναι μάταιη, πάντως είναι χαμένη από χέρι. 


Μια πρόταση της στήλης για αποδοχή ανημπόριας (ή ανικανότητας, όπως θα έλεγαν οι αυστηρότεροι), που να διαθέτει κύρος, είναι ο Μάρκος Αυρήλιος (121-180 μ.Χ.).  


Το βασικό… επάγγελμα του Μάρκου Αυρήλιου Αντωνίνου Αυγούστου δεν ήταν συγγραφέας, φιλόσοφος, σοφιστής, αλλά αυτοκράτωρ της Ρώμης. Τα έργα και οι ημέρες του απέδειξαν ότι ήταν καταλληλότερος για πολιτικός από τον μέσο παλαίμαχο πασοκτζή, που καμώνεται τον υπουργό. Οπότε, μια καλή ατάκα από εκείνον, που είχε και την τεχνογνωσία τού διοικείν μια αυτοκρατορία, όπως η ρωμαϊκή, προσθέτει στο πολιτικό επιχείρημα μια αίγλη άλλης τάξεως. 


Οπότε, o υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος θα μπορούσαν στην ανεκδιήγητη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Πέμπτη να έχουν πει: «Ολα αυτά είναι συνηθισμένα όσον αφορά την πείρα, εφήμερα όσον αφορά τον χρόνο, ρυπαρά όσον αφορά την ύλη. Ολα γίνονται τώρα όπως στα χρόνια εκείνων, τους οποίους από καιρό έχουμε θάψει». (Μάρκου Αυρηλίου «Τα εις εαυτόν», εκδόσεις Κάκτος, Απαντα 2, Βιβλίο θ’. ιβ’., 14). 


Τούτες οι φράσεις τα έχουν όλα. Πρώτα απ’ όλα καθησυχάζουν τους πολίτες: 


«Ολα αυτά είναι συνηθισμένα όσον αφορά την πείρα, εφήμερα όσον αφορά τον χρόνο». Δηλαδή, ξανάγιναν μεν, αλλά θα περάσουν.  


Δεύτερον...
 ό,τι σχετίζεται με την ύλη είναι, ούτως ή άλλως, ρυπαρό. Ας μην κάνουμε έτσι για μια θεόρατη πετρελαιοκηλίδα. 


Τρίτον, και οι προηγούμενοι και οι προπροηγούμενοι και όλοι οι κυβερνώντες δεν ήταν καλύτεροι: «Ολα γίνονται τώρα όπως στα χρόνια εκείνων, τους οποίους από καιρό έχουμε θάψει».

 
Βέβαια, άλλο Μάρκος Αυρήλιος κι άλλο πασόκος ρεζίλιος…

Δεν υπάρχουν σχόλια: