"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: «Ασυνάρτητη επαρχία»



Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον βίο και την πολιτεία του Διονύση Σαββόπουλου, ένα είναι σίγουρο – πέραν πάσης αμφισβητήσεως: Ο «Νιόνιος» τα έχει πει, έγκαιρα και με την γλώσσα της αλήθειας χωρίς να μασά τα λόγια του.

 
Αυτός ο ποιητής της νεοελληνικής πραγματικότητας σε πείσμα των καιρών έχει βάλει το δάκτυλο στην πληγή...

 
Για παράδειγμα, το 1983 κυκλοφορεί ο δίσκος του «Τραπεζάκια έξω» και σε αυτόν περιλαμβάνεται το τραγούδι «Πρωτομαγιά». Στο τραγούδι αυτό ο Σαββόπουλος κάνει μια αναφορά που ξενίζει – ακόμη και σήμερα- όταν το ακούς και προσέχεις τους στίχους. Η αναφορά γίνεται στην «ασυνάρτητη επαρχία» άνευ άλλης εξηγήσεως.

 
Το πώς και το γιατί της αναφοράς στην «ασυνάρτητη επαρχία» δεν είναι της ώρας – εκείνο που συγκρατώ είναι η ίδια η αναφορά και ιδιαίτερα, ο επιθετικός χαρακτηρισμός. Ο τελευταίος αποκτά «σάρκα και οστά» το καλοκαίρι όταν μπορείς να βρεθείς «επιτόπου» να αξιολογήσεις συμπεριφορές και να προχωρήσεις σε συγκρίσεις...

 
Πριν από λίγες μέρες σε μια κοντινή πόλη των Αθηνών (όλη η πόλη μαζί με τις παλαιές κοινότητες αποτελεί έναν ενιαίο δήμο) ήμουν αυτόπτης μάρτυρας ενός τραγελαφικού φαινομένου και θυμήθηκα τα λόγια του «Νιόνιου»:



Μπροστά στην είσοδο ενός σούπερ μάρκετ στεκόταν ένα ταξί εμποδίζοντας την πρόσβαση για τους πελάτες και δημιουργώντας προβλήματα κυκλοφοριακής ασφάλειας. Ρώτησα και έμαθα ότι ήταν το ένα και μοναδικό ταξί της περιοχής που είχε κατορθώσει – αν και η πιάτσα ήταν παραδοσιακά στο απέναντι πεζοδρόμιο- να ...θρονιαστεί στην είσοδο του σούπερ μάρκετ. Αυθαιρεσία με το έτσι θέλω του επαγγελματία, θα σκεφτείτε, αλλά κάθε άλλο. Το ...θρόνιασμα έγινε με υπογραφή δημάρχου. Οι λεπτομέρειες παραλείπονται για την μικρή τοπική διαπλοκή που ανατρέπει κανόνες δικαίου και επιβάλλει το καθεστώς του «κολλητού».

 
Το καλοκαίρι στην «ασυνάρτητη επαρχία» θα δεις και θα βιώσεις πολλά ευτράπελα ...Στην ίδια πόλη ο δήμαρχος εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών αποφασίζει να φτιάξει και να επιβάλλει στην είσοδο της πόλης ένα κυκλικό κόμβο όπου για να περάσει λεωφορείο – τα ΚΤΕΛ είναι απέναντι- χρειάζεται αίτηση στο τοπικό τμήμα της τροχαίας. Προφανώς δεν θέλετε να μάθετε τι συμβαίνει όταν πάνε να περάσουν μαζί ένα φορτηγό και ένα λεωφορείο...

 
Κατά τα άλλα, ο δήμαρχος καμαρώνει που η πόλη του είναι ... ψηφιακή (;) – το λένε και οι ταμπέλες- αλλά δεν κάνει απολύτως τίποτα για να συνδράμει εκείνες τις μικρές ή μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της τουριστικής υποδομής που αποτελεί και την μοναδική διέξοδο εργασίας για εκατοντάδες νέα παιδιά. Μάλλον, το αντίθετο καθώς η μικρή τοπική διαπλοκή βλέπει τα πράγματα αλλιώς.

 
Η «ασυνάρτητη επαρχία» του Διονύση Σαββόπουλου ζει και βασιλεύει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: