"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΦΑΣΙΣΤΑΡΑΔΙΚΟ: Δημοκτατορία



Μα βέβαια. Εντελώς ανεξάρτητοι  οι θεσμοί. Εντελώς οχυρωμένοι. Εντελώς προστατευμένοι.  Ουδεμία σχέση, ουδεμία  παρέμβαση, ουδέν καπέλωμα από  τις εκάστοτες κυβερνήσεις. 


Ελάτε τώρα.  Ορατή  η διάκριση των εξουσιών. Και όποιος δεν το  βλέπει την τύφλα του έχει!

 
Παράδειγμα ηχηρό;  


Μα  φυσικά  οι πλαστογραφήσεις  των στοιχείων  στα  τεφτέρια της Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο Ανδρέας Γεωργίου επιχείρησε να κάνει  το καθήκον του  χωρίς  «σομπρέρο» και έπεσε πάνω  του ολόκληρο το  πολιτικό προσωπικό  να τον κατασπαράξει. Ελεύθεροι και μονίμως πολιορκημένοι. Οι θεσμοί και οι ανεξάρτητες αρχές!
 
Οπως λόγου  χάριν τα σφαλιστικά  ταμεία.  Μονίμως υπό  επιτήρηση.  Μονίμως να εισβάλλει  στο  ταμείο  το μακρύ χέρι  του κράτους. Μονίμως να κάνουν  κουμάντο   στα λεφτά  των εργαζομένων και εν γένει  ασφαλισμένων. Εσύ πληρώνεις το κράτος  σου τα παίρνει!

 
Τα γράφω όλα για  να μην μας  εκλαμβάνουν  ως χαιβάνια  κανονικά. Και τα  γράφω  για τους εξής λόγους:

 
Η αριστεροσύνη, η προοδευτικότητα και η διαφορετικότητα  του Τσίπρα   διακορεύτηκε,  για μια ακόμα  φορά,  με την  τοποθέτηση  της Βασιλικής Θάνου. Επομένως μία από τα ίδια. Με τον Πικραμένο εσείς,  με την Θάνου εμείς!

 
Ο σεβασμός  προς τους θεσμούς, που προσφάτως επιδεικνύουν  οι  εκπρόσωποι   των   γαλάζιων και  των πράσινων παρατάξεων, είναι  εντελώς υποκριτική. Τι να  πρωτοθυμηθεί κανείς. Τους έξαλλους πανηγυρισμούς  με την  αθώωση των  Βατολάγνων;


Ασε  το άλλο. Με την  Χρυσή Αυγή.  Επρεπε να  δολοφονηθεί ο Παύλος  Φύσσας. Επρεπε να τους ταρακουνήσει    το εβραικό  λόμπι. Επρεπε, παρασκηνιακώς, να   «παρεμβληθεί» ο συμμαχικός  παράγοντας. Μόνο  έτσι  «ανακαλύψε» και ανέσυρε από τα  συρτάρια της  η Δικαιοσύνη   δεκάδες  φακέλους τραμπουκισμών, βανδαλισμών, κακοποιήσεων, και  σχεδόν  θανάσιμων  τραυματισμών!

 
Να πάω  λίγο πιο πίσω.  Να πάω  στο Συμβούλιο  της Επικρατείας  και  στις τέσσερις άδειες  για ισάριθμα  τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.  Ε λοιπόν,  αν οι Συριζαίοι  δεν είχαν εκθέσει  δημοσίως τον Αντιπρόεδρο του ΣτΕ Αθανάσιο Ράντο δεν ήταν καθόλου  σίγουρο  ότι το  τελικό αποτέλεσμα  θα ήταν  αρνητικό  για   τον Νίκο Παππά και την  παράστασή  του!

 
Η σαφής  διάκριση των  εξουσιών είναι  κατοχυρωμένη  σε  οργανωμένες, αστικές  δημοκρατίες. Η κρυστάλλινη   διάκριση  των  εξουσιών και η προστασία των θεσμών, είναι   βασικός  δείκτης των  ώριμων   αστικών   δημοκρατιών.  Η   διάκριση των  εξουσιών, η προστασία  των  θεσμών  και η απρόσκοπτη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών  είναι το καμάρι των αληθινών  αστικών  δημοκρατιών!

 
Οσο περισσότερο παρεμβαίνει η εκτελεστική εξουσία,  τόσο πιο  χαμηλός  ο δείκτης   δημοκρατίας.   Για παράδειγμα η  περίπτωση του Σουλτάνου Ερντογάν.  Αυτός κάνει κουμάντο  σε  όλα. Αυτός ο  αρχηγός, ο  προφήτης, ο  δικαστής, ο αεροπαγίτης, ο  εισαγγελέας, ο  «εκδότης»  εφημερίδων, ο  εκτελεστής,  αυτός ο στρατηγός, αυτός ο  δήμιος  ο κανονικός!

 
Η Σωρρακώσταινα ούτε  ακριβώς Τουρκία. Ούτε ακριβώς Γαλλία. 


Κάτι ενδιάμεσο. 


Ολίγον  αστική  δημοκρατία, ολίγον τριτοκοσμική ανθυποκουλτούρα


Γι αυτό...
  πάντα έλεγα ότι ναι μεν   διαβάζουμε ότι γουστάρουμε,  φλυαρούμε και αμολάμε  ότι  μας κατεβαίνει από  την γκλάβα μας, αλλά  επί της ουσίας  συμβαίνουν, ταυτόχρονα και  τα δύο: και αχαλίνωτη ελεύθερία και   συγκεντρωμένη  εξουσία.  


Δηλαδή  Δημοκτατορία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: