"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΑΛΗΤΑΡΑΔΙΚΟ: Αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας...



Η αλητεία του συνονθυλεύματος που μπορεί να ονομαστεί αντιμνημονιακός εσμός δεν έγκειται στον όρο αντιμνημονιακός αλλά στο γεγονός πως συμπεριφέρεται σαν εσμός...


Η λέξη εσμός προέρχεται από το ρήμα έζομαι που σημαίνει κάθομαι,  ήτοι παίρνω θέση. Ο όρος εσμός σημαίνει μεγάλο πλήθος, ενώ χρησιμοποιείται για να δώσει υπό προϋποθέσεις μειωτικά χαρακτηριστικά σε ένα πλήθος όπως σμάρι ή  τσογλαναρία. Π.χ. εσμός κολάκων...


Η τοποθέτηση κάποιου σε σχέση με τα μνημόνια δεν υποκρύπτει κατ' ανάγκη δόλο, υποταγή ή προδοσία. 


Άλλος πίστευε πως το κοινό συμφέρον επέβαλε την αποδοχή ενός μνημονίου δανεισμού έναντι μεταρρυθμίσεων και άλλος πως μια γενική στάση  πληρωμών θα μας έβγαζε ταχύτερα από την κρίση. Παιδαριώδες, αλλά σεβαστό....


Η πολιτική και κοινωνική αλητεία συνίσταται να χρησιμοποιείς την επιχειρηματολογία της μιας ή της άλλης πλευράς (εν προκειμένω της αντιμνημονιακής...) για να εξαπατήσεις το απεγνωσμένο πλήθος προς ίδιον όφελος πολιτικό ή οικονομικό.


Αναφέρομαι συγκεκριμένα σ' αυτούς που δίχασαν τη χώρα και νομιμοποίησαν πολιτικά τραμπουκισμούς ανθρώπων προκειμένου με αντιμνημονιακές κορώνες στα όρια της υστερίας να επωφεληθούν της διάχυτης αγανάκτησης που επέφεραν οι συνέπειες της χρεοκοπίας του 2010.


Ενώ ορκίζονταν πως θα σκίσουν τα μνημόνια γιατί είχαν μελετημένη και κοστολογημένη εναλλακτική λύση, στη συνέχεια υπογράφουν τα μνημόνια το ένα μετά το άλλο, επιβαρύνοντας τη χώρα και τα νοικοκυριά με δεκάδες επιπλέον δισεκατομμύρια κόστος.


Στις αρχές του 2015 η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια χρησιμοποιώντας μια εφεδρική πιστοληπτική γραμμή 10-12 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια που είχαν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Άνοιξης του 2014.


Η Ελλάδα θα είχε βγει από τα μνημόνια στις αρχές του 2015, πρώτη από τις χώρες που βρίσκονταν σε μνημόνια. Οι πρώιμες ενδείξεις αντιστροφής της οικονομίας το 2014 και αρχές του 2015 ανεκόπησαν και η χώρα παρέμεινε χωρίς ανάπτυξη και το 2015 και το 2016 παρά την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία λόγω ποσοτικών χαλαρώσεων και μείωσης της τιμής του πετρελαίου, αύξηση τουριστικού ρεύματος...


Τη συνέχεια τη γνωρίζετε. Όλες οι χώρες βγήκαν από τα μνημόνια ενώ για την Ελλάδα το μνημόνιο λήγει τυπικά το 2018. Ουσιαστικά η παρούσα κυβέρνηση έχει υπογράψει μέτρα για μείωση των συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020.


Η κυβέρνηση των "αντιμνημονιακών" έχει υπογράψει τη συνδιαχείριση ολόκληρης της κρατικής περιουσίας με τους δανειστές για 100 χρόνια.


Καλλιεργείται μια εντύπωση πως...
 η παρούσα κυβέρνηση με την "κωλοτούμπα" της έχει καταφέρει να εξαπατήσει τους αγανακτισμένους που αντιδρούσαν σε κάθε μεταρρύθμιση και να τους κατευνάσει.


Αυτό είναι χρήσιμο και επωφελές γιατί γίνονται αυτά που έπρεπε να γίνουν και η χώρα παραμένει προσκολλημένη στο άρμα της Ευρώπης, που αποτελεί γι' αυτήν ένα ασφαλές λιμάνι.


Δεν είναι έτσι. Με ψέματα και απάτες δεν σώθηκε ποτέ κανένας. Με ψέματα και απάτες το μόνο που μπορεί να επιτευχθεί είναι η ολοσχερής καταστροφή.


Η "κωλοτούμπα" του κ. Τσίπρα έχει μειώσει κατακόρυφα την ήδη τρωθείσα  αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.  Δεν υπάρχει διάθεση μείωσης των ευθυνών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη μεταπολίτευση για την ηθική, κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως ως μετάσταση της Τσοχατζοπουλικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τον εξευτελισμό του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης.


Αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: