"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: «Ως εγγυήτρια είναι πλήρως προσηλωμένη στην εξεύρεση ενός δίκαιου διακανονισμού για το Κυπριακο» δηλώνει στον ΟΗΕ ο Γκιουλ. Το άλλο με τον Τοτό θα το πει στην επόμενη συνεδρίαση...

Το Κυπριακό τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ ενόψει και της επικείμενης επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ, κατά τη συνάντηση συμφώνησαν για την έγκαιρη επανάληψη των διαπραγματεύσεων, με γνώμονα την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «η Τουρκία ως εγγυήτρια είναι πλήρως προσηλωμένη στην εξεύρεση ενός δίκαιου διακανονισμού».

Ο κ. Γκιουλ έκανε λόγο για «επανειλημμένες προσπάθειες» για μια ειρηνική διευθέτηση, που κατέληξαν σε αποτυχία, μεταξύ άλλων και η απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004, όπως υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι αναμένει από τη διεθνή κοινότητα «να παροτρύνει τους Ελληνοκύπριους να ανταποδώσουν με τη συμμετοχή τους, εμπλεκόμενοι καλόπιστα σε διαπραγματεύσεις, το συντομότερο, τον επόμενο μήνα, χωρίς εάν και αλλά, που θα είναι προσανατολισμένες για να φέρουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα», προσθέτοντας επίσης ότι το πρόβλημα πρέπει να το λύσουν οι Έλληνες και οι Τούρκοι της Κύπρου.

Τέλος, ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι καθοριστική για τη σταθερότητα και την ειρήνη στη Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ο κ. Γκιουλ είπε ότι αν κάποιοι ηγέτες επιμένουν για τον προσδιορισμό της ασφάλειάς τους με έναν τρόπο που προκαλεί ανασφάλεια σε άλλα έθνη, τότε δεν μπορεί να υπάρξει συλλογική ασφάλεια, ενώ υποστήριξε ότι οι δράστες του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, με την χρήση χημικών όπλων, πρέπει να λογοδοτήσουν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Για την αποστολή του ΟΗΕ, ο τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι όλοι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό, αποτελεσματικό και αξιόπιστο Οργανισμό, για την αντιμετώπιση της τρέχουσας παγκόσμιας πραγματικότητας και ότι για να αντιμετωπιστεί αυτή η νέα πραγματικότητα, χρειαζόμαστε ένα Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα είναι πραγματικά δημοκρατικό, αντιπροσωπευτικό, αποτελεσματικό και υπολογίσιμο, όπως υπογράμμισε.

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: