"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η ατζέντα Μέρκελ

AΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Toυ ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Όταν δεν γνωρίζουμε πώς λειτουργεί μια χώρα βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Έτσι και τώρα προεξοφλούμε τον γρήγορο σχηματισμό μίας μεγάλης συμμαχικής κυβέρνησης στο Βερολίνο. 

Στη Γερμανία, από το 2002 έως το 2005, ο σοσιαλδημοκράτης άλλαξε τη μορφή της κοινωνίας συντρίβοντας το κόμμα του και απορυθμίζοντας την αγορά εργασίας. Ήταν επιλογή του και το έκανε με τη βοήθεια των «Πρασίνων» που συγκυβερνούσαν. Με αυτό το κεφάλαιο η Άνγκελα Μέρκελ επανεξελέγη πρωθυπουργός. Σε μία Ευρώπη που όλοι οι πολιτικοί μοιάζουν αναλώσιμοι, μόνο εκείνη δεν είναι.

Τώρα η Μέρκελ χρειάζεται για να κυβερνήσει έναν εταίρο. Αλλά ουδείς από τους πιθανούς της εταίρους, σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους, θέλει να αναλάβει τις ευθύνες σε μία κυβέρνηση που θα εφαρμόζει την πολιτική του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής

Τρία θέματα δεν συζητούν οι σοσιαλδημοκράτες: 

τη φορολογική πολιτική (θέλουν να αυξήσουν τους φόρους), την καθιέρωση ενός ελάχιστου μισθού και τη θέσπιση της διπλής υπηκοότητας.

Τρία θέματα απορρίπτει και δεν συζητάει η Μέρκελ με τους πιθανούς της εταίρους: 

την καθιέρωση ενός κατωτάτου μισθού, την αύξηση των φόρων, και την καθιέρωση της διπλής υπηκοότητας.

Πώς θα συγκυβερνήσουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα τη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης;  

Ξεπερνώντας τις «κόκκινες γραμμές» τους Μία κυβέρνηση με τη Μέρκελ θα σημάνει για τους σοσιαλδημοκράτες ότι θα διαλυθούν. Τα ίδια ισχύουν και για τους «Πρασίνους» που η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση θα σήμαινε τη διαίρεσή τους. 

Τι απομένει;  

Μία κυβέρνηση Κόκκινων-Πρασίνων και Αριστεράς. Αυτό έχει γίνει στα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας χωρίς μεγάλα προβλήματα αλλά η επανάληψή του είναι αδύνατη στο επίπεδο της ομοσπονδίας, όσο οι σοσιαλδημοκράτες υπερασπίζονται την κληρονομιά του Σρέντερ. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει δεσμευθεί ότι θα αναθεωρήσει τα ζητήματα της ατζέντας 2010 (ατζέντα μεταρρυθμίσεων του Σρέντερ) που απέτυχαν στη ζωή.

Η Μέρκελ υποστηρίζει ότι στη χώρα υπάρχουν 40 εκατ. θέσεις εργασίας, αλλά 9 εκατομμύρια από αυτές είναι τα λεγόμενα mini jobs, δουλειές με αμοιβές κάτω από 650 ευρώ, με ελάχιστη ασφάλεια. Οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης ίσως επηρεάσει  τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε προχωρήσει η χώρα πριν από 8 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: