"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΡΩΣΙΑ: Ο στρατός στήνει νέα βιομηχανία «πατριωτικού σινεμά» !

Ο ρόλος του πάλαι ποτέ Κόκκινου Στρατού ως μηχανισμού προπαγάνδας στην άλλοτε πανίσχυρη Σοβιετική Ενωση έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας αποφάσισε να ιδρύσει ένα νέο κινηματογραφικό στούντιο το οποίο θα ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό και θα παράγει αποκλειστικά ιστορικά ντοκιμαντέρ και πατριωτικές ταινίες. «Ο κύριος στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στις ρίζες της ιστορίας μας και στην πατριωτική μας εκπαίδευση» εξήγησε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Μάλιστα το υπουργείο Άμυνας θα επιχορηγήσει και τη δημιουργία ενός «μεγάλου πατριωτικού πάρκου», το οποίο θα κατασκευαστεί στην πόλη Κουμπίνκα, ένας χώρος που θα περιλαμβάνει τρία μουσεία αφιερωμένα αντίστοιχα στην ρωσική αεροπλοϊα, τα τεθωρακισμένα και το πυροβολικό. Επίσης έχει στα σκαριά μια σειρά από νέα CD με πατριωτικά τραγούδια, από τα οποία το πρώτο είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει.

Παράλληλα το Κοινοβούλιο της Ρωσίας (η Δούμα) ετοιμάζεται να περάσει νόμο που θα επιβάλει στους κινηματογράφους να προβάλλουν ρωσικές ταινίες σε ποσοστό τουλάχιστον 20%, ενώ σκοπεύει να διοχετεύσει μεγάλο μέρος των κρατικών επιχορηγήσεων για το σινεμά ( περίπου 125 εκατ. ευρώ τον χρόνο), στην παραγωγή ταινιών που θα υποστηρίζουν «τις ανθρώπινες αξίες και τον ρωσικό πατριωτισμό».

«Η πολιτική έμφαση στο ζήτημα του πατριωτισμού και της στρατιωτικής δόξας αποτελεί ακόμη μια προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να κερδίσει ακόμη μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη. Ωστόσο, αυτή η τακτική, η οποία θα ελκύσει τις μεγαλύτερες σε ηλικία γενιές Ρώσων, είναι αμφίβολο πόσο αποτελεσματική θα είναι με τη νέα γενιά πολιτών», σημειώνει ο Βλαντίμιρ Φρολόβ, ένας Ρώσος πρώην διπλωμάτης που πλέον διατηρεί μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση.



Ο Κόκκινος Στρατός, που ιδρύθηκε το 1918, έγινε διάσημος κυρίως από το πρωταγωνιστικό του ρόλο στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο σοβιετικό μέτωπο, η ναζιστική Γερμανία είχε το 70% του συνόλου των απωλειών της σε αεροσκάφη, το 75% των κατεστραμμένων αρμάτων μάχης και το 74% των κατεστραμμένων μονάδων πυροβολικού. Εκεί οι απώλειες των αντρών του γερμανικού στρατού ήταν τέσσερις φορές υψηλότερες από ότι στα πεδία πολεμικών επιχειρήσεων της Δυτικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Το ρόλο του Κόκκινου Στρατού εξήραν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Φραγκλίνος Ρούζβελτ, που το Μάιο του 1942 είπε πως «από απόψεως στρατηγικής σημασίας είναι δύσκολο να παραγνωριστεί το προφανές γεγονός ότι οι ρωσικές στρατιές εξολοθρεύουν περισσότερους στρατιώτες και όπλα του εχθρού, απ' ότι όλα τα υπόλοιπα 25 κράτη των Ηνωμένων Εθνών μαζί», αλλά και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ που τον Σεπτέμβριο του 1944 έγραψε προς τον Ιωσήφ Στάλιν:«δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω αυτό που έχω πει παλαιότερα: ότι ο ρωσικός στρατός ήταν αυτός που κατέστρεψε τη γερμανική πολεμική μηχανή»

Δεν υπάρχουν σχόλια: