"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΛΒΑΝΙΑ: "Στρατηγικός εταίρος" ξανάγινε η Ελλάδα!

Έτοιμη για ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις με την Ελλάδα δήλωσε η Αλβανία.

Σε συνέντευξή του στην αλβανική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι εξέφρασε την αποφασιστικότητα και την πλήρη ετοιμότητα της νέας αλβανικής κυβέρνησης για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Ακόμη, σημείωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση σε σχέση με την Ελλάδα "έχει μερικά θέματα που 'μεταφέρθηκαν' από χρόνια ή - μπορεί να πούμε - από δεκαετίες" και όλα αυτά, όπως τόνισε, "θα πρέπει να μετατραπούν σε μέρος σοβαρής συζήτησης με την ελληνική πλευρά". 

Σύμφωνα με τον κ. Μπουσάτι, η σχετική συζήτηση θα αφορά το διεθνές δίκαιο, τις καλύτερες πρακτικές στις διεθνείς σχέσεις, την πολιτική καλής γειτονίας και το ευρωπαϊκό μέλλον, ενώ όπως τόνισε αυτή η αντιμετώπιση θα δώσεις τέλος στις μέχρι τώρα σχέσεις "διαχείρισης κρίσεων με την Ελλάδα". 

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, αφού όπως είπε η Τουρκία αποτελεί μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή, ενώ τόνισε ότι η αλβανική κυβέρνηση αναγνωρίζει την υποστήριξη της Τουρκίας στην ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, χαρακτήρισε την Ελλάδα "στρατηγικό εταίρο" της Αλβανίας, που μπορεί να παίξει τον ρόλο του επιταχυντή στο "ταξίδι" της χώρας του με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

"Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, θα σηματοδοτούν μια στενή συνεργασία, προς το συμφέρον του καθένα εκ των δυο μας" πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η εξωτερική πολιτική της Αλβανίας θα στηρίζεται στην αρχή των "μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες".

Επιπλέον, χαρακτήρισε ως "καλή ευκαιρία, όχι μόνο για την Αλβανία, αλλά και για όλες τις γειτονικές χώρες" τον αγωγό ΤΑΡ.

EΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: