"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Στον... αέρα δάνεια 8 δισ. ευρώ λόγω κατάπτωσης εγγυήσεων του Δημοσίου χρεοκοπημένου Μπουρδέλου...

Στο ποσό των 8 δισ. ευρώ υπολογίζεται το ύψος δανείων που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και αναμένεται να καταπέσουν έως το 2017, επιβαρύνοντας ισόποσα το δημόσιο χρέος.

Η μεγαλύτερη «πληγή» εντοπίζεται στα δάνεια που έχει λάβει ο ΟΣΕ με την εγγύηση του Δημοσίου, καθώς μέσα στην επόμενη πενταετία εκτιμάται ότι οι καταπτώσεις θα φθάσουν τα 6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κουτσογιαννακόπουλου, το ελληνικό Δημόσιο έχει εγγυηθεί συνολικά για δάνεια ύψους 18,79 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν λάβει φορείς εντός και εκτός της γενικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτών. Εξ αυτών τα 7,95 δισ. ευρώ πρόκειται να καταπέσουν σταδιακά από φέτος και μέχρι το 2017.

Ειδικότερα, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως το 2013 το σύνολο των καταπτώσεων από χρεολύσια και τόκους από δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου θα ανέλθει σε 2,05 δισ. ευρώ. Το 2014 το ποσό αυτό θα διαμορφωθεί σε 1,23 δισ. ευρώ.

Το 2015 το σύνολο των καταπτώσεων από τόκους και χρεολύσια διαμορφώνεται σε 1,56 δισ. ευρώ, το 2016 σε 1,82 δισ. ευρώ και το 2017 σε 1,28 δισ. ευρώ.

Τη μερίδα του λέοντος από τα εγγυημένα δάνεια έχει λάβει ο ΟΣΕ. Φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ θα βαρύνουν τελικά το Δημόσιο, αφού δεν θα καταστεί δυνατόν να αποπληρωθούν.

Από τα ίδια στοιχεία φαίνεται ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (η εταιρεία βρίσκεται στο στόχαστρο της τρόικας, η οποία ζητά να μπει «λουκέτο») έχουν λάβει με εγγυητή το Δημόσιο δάνεια ύψους 616,33 εκατ. ευρώ για κάλυψη επενδυτικών προγραμμάτων και λειτουργικών δαπανών. Από τα συγκεκριμένα δάνεια οι καταπτώσεις υπολογίζονται στα 564,29 εκατ. ευρώ μέχρι το 2017.

Οι καταπτώσεις τόκων σε δάνεια ύψους 1,89 δισ. ευρώ που έχουν λάβει ιδιωτικές επιχειρήσεις εκτιμάται πως θα φθάσουν τα 568 εκατ. ευρώ.

Στην ΕΑΒ οι καταπτώσεις εγγυήσεων ανέρχονται σε 342,89 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: